Vlaamse isolatienorm : Hoe boetes en straffen vermijden?

Isolatienorm 2020 is een norm die gebouweigenaars verplicht om stappen te ondernemen om hun dak te isoleren. Vanaf 2020 moeten alle daken, van zowel woningen als huurwoningen, dakisolatie hebben. Minstens 3 tot 4 centimeter aan isolerend materiaal wordt de norm. Indien dit niet het geval is, riskeert men een ongeschiktverklaring. 

Uw woning wordt dan door de burgemeester ongeschikt verklaard. Dit omdat uw woning niet voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid.  Kortom, U krijgt een boete en zal dan de nodige werken toch moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken. Indien dit na een bepaalde tijd nog steeds niet is gebeurd, volgen er extra sancties, zoals een heffing die betaald moet worden voor ongeschikte en onbewoonbare woningen.

content image

Hoe kan ik bewijzen dat mijn dak de insolatienorm behaalt?

U kunt de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van:

  • het energieprestatiecertificaat  van uw woning

  • het postinterventiedossier van uw woning

  • een bouwplan, lastenboek of factuur (de documenten moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden)

Zijn die documenten niet voorhanden, dan kunt u een EPC met beoordeling van uw dakisolatie laten opmaken door een energiedeskundige. Dat kost gemiddeld 200 euro.

Opgelet: als de isolatie niet bereikbaar of zichtbaar is, kunt u enkel een EPC laten opmaken als u zelf een stuk van het dak of de onderliggende plafondafwerking open breekt. De energiedeskundige mag dit zelf niet doen.

Ik heb onvoldoende/geen isolatie. Wat nu?

Er zijn in Vlaanderen nog veel daken die geïsoleerd moeten worden. Wacht niet te lang. De kosten zullen namelijk stijgen naarmate de 2020 deadline nadert. Installateurs zullen misbruik maken van de isolatienorm en de stijgende vraag, wat de prijs omhoog zal drukken. 

Premies zijn ten slotte ook nog beschikbaar tot begin 2020. Vanaf Januari zullen deze teruggeschroefd worden. 

Door middel van een GRATIS dakonderzoek van onze expert ontvangt u een gedetailleerd verslag:

1. Welke stappen u dient te ondernemen zodat uw dak voldoet aan de isolatienorm. Stap voor stap wordt u geholpen, zodat ook uw huis conform zal zijn aan de eisen van de veelbesproken Vlaamse isolatienorm.​​​​​​​

2. Welke warmteweerstand behaalt mijn dak nu?  

3. Welke isolatievorm is het best/goedkoopst?

4. Invloed op uw energiefactuur

5. Moeten er andere werken eerst worden uitgevoerd, zoals herstel? 

content image

Ontvang een gratis dakonderzoek

Door middel van een dakaudit van onze expert, ontvangt u een gedetailleerd verslag, over welke stappen u dient te ondernemen zodat uw dak voldoet aan de isolatienorm. Stap voor stap wordt U geholpen, zodat ook uw huis conform zal zijn aan de eisen van de veelbesproken Vlaamse isolatienorm.

Is uw dak reeds geïsoleerd, maar dacht u er aan om uw muur ook te isoleren (spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie) ? Ontvang dan ook een gratis onderzoek van uw buitenmuur. 


arrow down